And then like my dreams, A memoir – review

And then like my dreams, A memoir.

Margaret Rose Stringer

Freemantle Press, Western Australia, 2013

 

‘It was, it seems to me, a rather extraordinary love story…That we met at that moment, both in such dire need…’

Boken handlar om Margaret Rose och hennes älskade man, Charles ‘Chic’ Stringer – om deras liv tillsammans. Charles gick bort i lungcancer 2006, och mot slutet får vi följa hennes kamp för att försöka hjälpa Chic igenom den sista svåra tiden. Känslan av vanmakt och otillräcklighet. De fick 31 lyckliga år tillsammans.

Vi får följa med in i den australiensiska filmindustrins 70- och 80-tal, i livet med katter, husbygge, Europaresor och matlagningskonst. M.R. S beledsagar berättelserna med bilder ur det egna albumet, mest Chics foton, han var en av de mest respekterade filmfotograferna i Australien under denna period.

M.R.S berättar om sin besvärliga relation till sin mor och om kärleken till sin far, sin vilda ungdom och svårigheterna att hitta sin plats i livet. Ångest och depression. Den som ”räddar” henne är Charles, ’Chic’, Stringer. En man som älskar henne och förstår henne fullt ut. ” Chic really, really wanted and needed to look after me; and I really, really wanted and needed him to do it.” De två blir beroende av varandra, och när Chic är borta är M.R.S bara en halv människa. ”He was everything. He was life. He was knowledge. He was love.”

Författaren väver skickligt samman parets livshändelser och tar oss med på både inre och yttre resor, där vi bland annat får ta del av den gemensamma passionen för Placido Domingo. Allt med M.R’s drastiska, humoristiska, klara och direkta röst. Denna ’memoir’ är nog den mest genuina och äkta jag läst i genren. Och hon håller stilen hela vägen igenom. Hennes bakgrund inom filmindustrin är tydlig och hon använder sina kunskaper med finess.

Boken är öppet och självutlämnande/självkritiskt skriven i jagform, kryddad med manuskriptlika scener i tredje person. Genom dessa korta, filmiska sekvenser får läsaren en bild av parets jargong i varandras sällskap samtidigt som författaren målar upp mer levande personer – får oss att känna vibrationerna dem emellan. Chic och M.R. Till formen i stort består den av korta, drivna kapitel, vilket tillsammans med övriga ingredienser bidrar till att man har svårt att lägga den ifrån sig.

Boken är en unik och ärlig ’memoir’ om kärlekens himmelska glädje och avgrundsdjupa förtvivlan och sorg. Om våra innersta tankar och drömmar, om vilsenhet i livet och människans tillkortakommanden.

Länkar till parets resor finns på sidan European Travels With a Spouse och M.R. fortsätter skriva med ärlig, brutal humor i sin blogg Margaret-Rose Stringer, staying visible

Boken finns att köpa på adLibris och Bokus bland annat.

 

 

 

Annonser

4 comments on “And then like my dreams, A memoir – review

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.