Vare sig du vill det eller ej…

Vad vet du om media? | Internetdagarna.

…så kommer du inte undan internet. Så då är det lika bra att acceptera – eller?

Mycket gott och bra har trots allt kommit med internet. Det gäller bara att navigera rätt och hålla sig hyfsat á jour med nyheterna. Hur man nu gör det? Allting går så väldigt fort – för fort. Den snårskog du trodde dig ha karta till igår har redan GPS:en problem med i dagens djungel. Och allting kostar. Inte bara pengar.

Du klarar dig säkert ganska bra om du från start tillskansat dig vissa grundläggande kunskaper och färdigheter och sedan fortlöpande uppdaterat dem/dig. Det stora problemet är alla de som aldrig hängde på från start. Eller…snarare är det stora problemet att makthavarna och samhället helt enkelt valt att offra en hel generation i den heliga IT-revolutionens namn.

Våra äldre och gamla hade redan tidigare svårt att klara sig själva i det allt kärvare och mer människofientliga serviceklimat vi skapat åt oss. Nedlagda banker och postkontor, alla bensinmackar och andra installationer och inrättningar som bara tar kort, telefonknappningar till konstgjorda röster istället för människor av kött och blod. Vart ska du vända dig med dina problem? Och få hjälp? Jag vill inte bara tänka på sjukvården. Gud nåde alla dem som inte har yngre anhöriga…

Datorer kan inte svara på allt. En box med för många obegripligt omöjliga tecken och en skärm att mödosamt läsa på. Möjligen kan du få meddelandet uppläst av en konstgjord staccatoröst.

Att de flesta äldre på något sätt hänger med och överlever i det här samhället är ett veritabelt under. Vi som är någonstans i medelåldern kämpar på och tänker på alla unga som inte ens var födda när allt bara hade två färger – svart eller vitt. Telefonen var en svart hantel med hålig nummersnurra och TV´n var en svartvit samlingspunkt för TV-kannan och folket.

Som sagt, mycket gott och bra har följt med internet. Frågan är om det var värt en hel generation med utanförskap och handlingsförlamning. Är respektlöshet mätbart? Eller vill vi bara kalla det försumbart?

Uppenbart är det i alla fall.

6 reaktioner på ”Vare sig du vill det eller ej…

 1. Du har så rätt och jag tror att det redan har gått för långt.
  Regeringen bör fundera på hur äldre barnlösa ska klara sig med betalning av räkningar och andra ekonomiska måsten m.m
  Jag vet eftersom jag är barn till en åldrande mor.
  Vem ska man lita på när det gäller privatekonomin?
  Som tur är har jag en dator och hjälper till.

  • Det har nog gått för långt i vissa hänseenden – jag håller med. Makthavare kan inte bara se till de unga och friska. Det är deras plikt att se till oss alla. Det är därför de valdes en gång.

 2. Det är inte lätt att hänga med i utvecklingen.
  På mitt jobb upphör kontanthanteringen nu vid månadsskiftet. Ja….för oss blir det betydligt smidigare….men för de äldre som är trygga i att betala kontant…?
  Kort och faktura i all ära….men de som inte klarar detta? Finns fortfarande väldigt många som inte har förmåga att kunna ta till sig den moderna tekniken.

  • Det finns de som inte klarar av allt det nya – och det är ganska många människor. Jag tycker att de styrande i samhället inte tagit tillräcklig hänsyn till dem. Inte sett till att de inte far illa. Som du säger – tekniken förenklar för vissa men gör det nästan omöjligt för andra. Det är vi som inför det nya som måste se till att alla klarar sig.

 3. Absolut håller jag med – det går att lära sig på äldre dagar. Det gäller, precis som du säger, att hålla igång kunskaperna också.

  Min egen förälder, mannen, är 79 och helt suverän på datorn. Men, han tog tag i det direkt och är mer eller mindre självlärd. Skriver mycket artiklar till föreningar, mejlar och bifogar dokument och bilder. Surfar på nätet. Ständigt nyfiken: ”Hur gör man där…?” och vill ha hjälp att lära sig nya saker. Underbart. Så skulle alla unga elever vara!

 4. Ett intressant ämne du tar upp.Jag håller med om att det blivit svårare för de äldre personer som inte hängt med från början samtidigt som ålderskrämpor med sviktande minne o.dyl. inte gör det hela lättare i vårt alltmer IT-inriktade samhälle. Snart finns nästan allt på nätet och är du inte med på tåget blir du utestängd. Du har så rätt i att: Gud nåde den som inte har en yngre släkting som kan hjälpa och har tid. Alla är ju så upptagna med sitt. – Det borde finnas en kommunal it-assistent för pensionärer som kört fast i ”it-träsket”. Samtidigt kan det vara svårt att dra gränsen för hur långt hjälpen skall sträcka sig.

  Samtidigt har jag sett många äldre som gjort en fin start med sin hemmadator efter kurser och en hjälpande hand då och då av någon kunnig. Det är glädjande att se egna framsteg hos någon äldre som man hjälpt på traven. Det handlar om pedagogisk förmåga och tålamod samt att datorn används dagligen. Övning ger färdighet. Tyvärr gör många nykomlingar det misstaget att de lär sig en sak och sen dröjer det kanske veckor innan det åter blir aktuellt. Då är kanske det mesta bortblåst.

  Så sant: ständiga uppdateringar och nymodigheter som man förr eller senare måste haka på.

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.