Tibast – en liten skogsnymf

Tibast

På skogsängarna i min  skog blommar nu äntligen tibasten. En härlig favorit med sagolik doft. För något år sedan skulle det röjas björnbär och sly här, och då åkte alla tibastbuskar med i svepet. Åh, så vi sörjde, den lille mannen och jag. För just den svängen, utom en särskild glänta, tar jag alltid i mars- april för att njuta av både färg och doft.

Vacker mot fjolårslöven

Tibasten blommar på bar kvist och är giftig. Får du i dig bara några få bär kan lever och andra organ ta stor skada. Du kan till och med dö. I vissa landskap är växten fridlyst, så sällsynt är den på sina ställen.

Den enkla blomman ser smått vaxartad ut

Igår fann jag flera blommande buskar, men hade ingen kamera med, så målet idag var självklart. Till och med en och annan solglimt fick vi oss till livs innan haglet var över oss. Vitsipporna såg böjda och ledsna ut efter nattens minusgrader och vi hoppas att det inte blir alltför många kalla nätter nu utan att de ska kunna repa sig.

4 reaktioner på ”Tibast – en liten skogsnymf

    • Kul att du tycker om bilderna! Enligt J. Henrikssons bok ”Vartill våra växter duga”, från 1923, så mognar de i juli. Du vet säkert hur giftiga de är också. I vårt land har barken använts som ”blåsdragande medel”, men i Finland har både bark och bär använts i läkekonst och folkmedicin – mot gikt och tandvärk bl.a. I Finland gjordes också en salva på bären mot engelska sjukan och i Ryssland användes de i smink.

  1. Visst e den vacker!..har oxxå sett den i skogen, vet när jag gick trädgårdsutb. så sa en lärare att ett endaste litet bär kunde en häst bli dålig av och få ”rännskita”…

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.