En supernovas korta liv

BBC News – Twinkle twinkle little new star.

Astronomer vid Oxforduniversitetet har siktat en ny supernova, en exploderande stjärna, i stjärnbilden Stora Björn. Med en god kikare kan du själv se den. Inte ofta har vi chansen att studera ett sådant fenomen, utan vi får gå tillbaka till 1572, en gång på 1800-talet och två gånger på 1900-talet.

Nyheter som denna  fascinerar mig. I skenet från supenovan framstår dina och mina vardagliga problem som totalt betydelselösa. Vad är vi, du och jag? Två obetydliga, virvlande dammkorn i ett oändligt universum.

Hur tacklar jag insikten om att mitt liv är betydelselöst, helt meningslöst? En tanke som sysselsatt mig sedan jag som barn första gången läste om rymden och stjärnorna. Du och jag har säkert olika lösningar på problemet. Alla måste vi ha åtminstone en provisorisk lösning  på problemet. Hur lyder din?

Många ungdomar idag är inte nöjda med hur världen och omvärlden ser ut och fungerar. Men de flesta har en lösning på problemen, och de testar denna sin lösning på sin omgivning och på oss vuxna. De testar den på sig själva. Duger, duger inte. Fungerar, fungerar inte. Vissa inordnar sig lätt i systemet – andra försöker bryta sig ur det. Somliga lyckas. De flesta kämpar nog emot till en början, men inordnar sig slutligen. Är då ”ekorrhjulet” livets mening och högsta mål?

Det är ungdomens drivkraft som för världen och livet framåt. Vad vill du förändra – och varför? Jag har också varit ung. Jag har också velat förändra. Jag vill tro att jag lyckades – någonstans och med något, någon gång. Det känns viktigt att ha gjort skillnad.

Stötta ungdomarna i förändringsarbetet! De ser våra fel och brister precis som vi såg våra föräldrars fel och brister. När du själv börjar bli skumögd måste du låta de klarsynta se. Se bara till att de är väl förberedda, att du försett dem med vandringsstav och lykta. Av god kvalitet.

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.