En skicklig handler – hur blir man det?

Start.
Gerard O´Shea vet. Redan legendarisk är han, den härlige irländaren. I två år har jag förgäves försökt anmäla mig till hans kurser. ”Fullt.” ” Platserna slut, försök till nästa år.”

I år är han min! Eller rättare sagt –

Bra jobbat!

en plats på hans kurs är min. Vi har idag gått första etappen, Totti och jag, och i morgon avslutar vi. Totti har skött sig exemplariskt (och det har jag också försökt göra). När Gerard visar övningarna, ser det väldigt enkelt ut. Hunden gör precis som han vill att den ska göra –  och redan efter två minuter har han trollat bort ett felbeteende hos din älskling. Eller snarare trollat fram det beteende du vill ha. Och han tar tag i de hundar vars matte eller husse behöver verklig hjälp. Det är inte bara hjälp med att ställa upp hunden rätt, utan kanske ännu mer vardagslydnad och hur du får god kontakt med din hund så att ni förstår varandra så bra som möjligt. Kommunikation. Samspel. Det är där knuten ligger.

Mycket handlar om att visa hunden vad du vill att den ska göra istället för att tillrättavisa den när den gör fel.  Godis är belöningen. Shaping är ordet. Forma på svenska.

O´Shea är dessutom fördömt charmig och skojfrisk. Hans metod att lära ut till oss hundägare (naturligtvis inte till hunden…) är i stort sett densamma som gäller i nästa led – mellan dig och din hund. Kroppsspråk och sunt förnuft, stand up comedy och irländsk/svensk språkblandning. (Den sista i raden är kanske inte nödvändig, men…) För mig, såsom varande anglofil, är denna kombination oslagbar. Vi kommer att slå världen med häpnad, min hund (Totti!) och jag! Åtminstone är det vad O´Shea förmedlar till oss deltagare – på sin egen, fullständigt prestigebefriade, svensk-iriska dialekt.

I morgon är det dags igen! Både Totti och jag ser fram emot det.

3 reaktioner på ”En skicklig handler – hur blir man det?

 1. Ja, det stämmer säkert. Vi ”vanliga” hundägare vill bara ha go´a familjemedlemmar på 4 ben, som vi kan promenera med överallt, gosa med osv. Jag själv har inte ork att hålla på med en massa träning. Hundarna ska ha vanligt ”folkvett”, jag ska kunna lite på dem och på att de uppför sig. Det räcker för mig.

 2. Hej!

  Låter som en helyllekille! Jag funderade på namnet igår kväll och tror mig ha läst om honom i någon hundtidning. Det är fascinerande med sådana där genier. Vad har de, som inte vi vanliga, dödliga hundägare har??? Hoppas det blir en bra dag idag med.

  Kram.

  • Hej!

   En bra dag blev det! Vi har alla mycket med oss hem – att fundera på och att träna på. Jag rekommenderar alla hundägare att försöka komma med på en av hans kurser. Sällan har jag blivit så bestämd på att fortsätta med ett koncept.

   Ja, vad skiljer oss åt? Jag kan mest tala för mig själv, men tror att det kan gälla för många hundägare.

   Jag tror för det första att ”genierna” har ett brinnande intresse och säker känsla för hunden och dess fostran. Och, många av dem har lyckats göra intresset till ett riktigt jobb, och får sin utkomst där.

   Själv har jag hund för att jag älskar hundar och vill ha en trogen vän och kamrat både hemma och i skog och mark. Jag har varken tiden eller det där stora intresset för att jobba bruks. Dessutom har jag mycket kvällsjobb och en bra bit till närmsta träningsplats. Sen har jag andra intressen också. De där riktigt duktiga hundmänniskorna, de sysslar helt enkelt med – hundar.

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.